Nemzetközi konferencia a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában

A kép illusztráció

A kép illusztráció

2015. november 13-15. között Budapesten, az Állomás u 10 szám alatt tartották a „Kétnyelvűség a vegyes családokban” témájú nemzetközi konferenciát. Az előadásokat és foglalkozásokat remek szakemberek tartották: prof. Piotr Garncarek nyelvész és Magdalena Łuniewska pszichológus a Varsói Egyetemről, valamint dr. Katarzyna Sedivy logopédus a Jagelló Egyetemről.

A sokféle nézőpontnak és az előadók magas felkészültségének köszönhetően őszinte érdeklődéssel és élvezettel vettünk részt a foglalkozásokon, amelyeket néha élénk vita kísért. Nem is csoda, hiszen az elméleti tudáson felül (pl. arról, hogyan működik a két agyfélteke), megtudhattuk azt is, hogyan zajlik a tipikus és hogyan a rendellenes fejlődés a kétnyelvű gyerekek esetében, és azt is, hogyan ismerjük fel és diagnosztizáljuk az egyes rendellenességeket (pl. balkezűség, balszeműség, balfülűség). Szó volt arról is, hogyan stimulálható a nyelvi rendszer fejlődése, és mit lehet tenni, hogy a kétnyelvűség igazi áldás legyen.

A konferenciára meghívtuk a szülőket is, akik szakszerű tanácsokat és segítséget kérhettek a pszichológus és logopédus hölgyektől és útmutatást kaphattak arról is, hogyan érdemes dolgozni a gyerekekkel. Emellett egy igen gazdag bibliográfiából konkrét könyvcímeket kaphattak az ő szükségeiknek megfelelő kötetekről.

A konferencia nagy sikert aratott, és a résztvevők az igen színvonalas érdemi rész mellett nagyon dicsérték a remek légkört is, amelyben zajlott. A Csehországból, Franciaországból, Horvátországból érkezett tanárnőket lenyűgözte az éjszakai Budapest és a szervezők kulturális kínálata (pl. részvétel a lengyel jazzfesztiválon).

Nekünk, tanároknak ez egy valódi intellektuális lakoma volt, amelyet javarészt Kalinowski Konzul úr szívélyes (és anyagi!) pártfogásának és Rónay Évának (az Országos Lengyel Önkormányzat elnökének) köszönhettünk.

Reméljük, hogy a folytatás következik.

B.V.