FORRADALMAT CSINÁLUNK! LENGYELEK A MAGYAROKNAK!

Az ősz sokkal többet jelent nekünk, magyaroknak és lengyeleknek, mint csak lehulló leveleket, történelmünkben ekkor emlékezünk az 1956. október 23-i magyar forradalomra és szabadságharcra. Idén, 2016-ban érkezett el a különleges pillanat, amikor Magyarország az 1956-os forradalom 60. évfordulóját ünnepelte. Magyarország és Lengyelország sorsa 1956-ban is – mint a történelem során annyiszor – különleges módon kapcsolódik össze. A két ország idén egyaránt kerek évfordulót tartott – míg hazánk az 1956-os októberre, addig Lengyelország a poznani júniusra (Poznański Czerwiec) emlékezett. 1956. június 28-án a lengyelországi Poznańban a Cegielski fémgyár munkásai az utcára vonultak, jobb munkafeltételeket és a kormány távozását követelték. A kormány tankokkal és katonákkal támadt az összegyűlt tömegre.

A halálos áldozatok között volt a felkelés szimbólumává vált 13 éves Romek Strzałkowski is. A Poznani Június az októberi magyar eseményeknek fontos előzménye volt, hiszen ennek hatására indultak a magyar egyetemisták október 23-án a budapesti Bem szoborhoz, ezzel a jelszóval: „Minden magyar együtt halad, követjük a lengyel utat!” 1956-ban ismét újjáéledt és tartott a lengyel-magyar barátság. A lengyelek kiemelkedő segítséget nyújtottak hazánknak a szabadságharc alatt: élelmiszert, gyógyszert, építőanyagot és önkéntes pénzadományt gyűjtöttek, valamint véradást szerveztek. Egyetlen más államtól nem érkezett annyi adomány hazánkba ’56-ban, mint a lengyelektől.

2016-ban tehát együtt ünnepelt megint Lengyelország és Magyarország. A két államban megemlékezések és ünnepségek sora zajlott. A különleges eseményre hazánkba látogatott Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, hogy részt vegyen az állami ünnepségen. Idén az Országos Lengyel Önkormányzat, a Lengyel Iskola, valamint a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum összefogott, hogy közösen, méltó módon ünnepeljék meg a 60. évfordulót. Október 22-én a kőbányai Lengyel Házban a felnőttek számára véradást szerveztek „Forradalmat csinálunk” címmel. Ezalatt a gyerekek és a fiatalok kézműves foglalkozásokon vettek részt.

A résztvevőket dr. Rónayné Słaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke és Piotr Piętka, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója köszöntötte röviden. Egész délután zajlott a készülődés. A gyerekek lelkesen rajzoltak és festettek, szülők és tanárok felügyelete alatt. Készültek piros-fehér-zöld karszalagok, papírból kivágott fehér galambok és ’56-os jelszavak. A képeken megjelentek az ’56-os események – emberek, utcák, házak, lyukas zászlók, tankok. Eközben egy igazi tank makett készült a Lengyel Ház kertjében Dukay Barna grafikus keze alatt. A gyerekek lelkesen segítettek befesteni, és ’56-os jelszavak kerültek az oldalára. A Lengyel Házban az egyik helyiséget véradásra alakították ki, ahol a vért adókat egészségügyi dolgozók és vöröskeresztes nővérek várták. Fiatalok, idősebbek, ismerősök, barátok is jöttek. Másnap, október 23-án délelőtt 10.00 órakor került sor a Bem téren a közös ünnepségre, „Lengyelek a magyaroknak!” címmel. A Bem szobor előtt színpadot állítottak fel, alatta a Wysocki Légió tagjai kifeszítettek egy lyukas magyar zászlót.

A hűvös és ködös idő ellenére sokan voltak kíváncsiak a rendezvényre. Nemcsak a fővárosból jöttek fiatalok, hanem vidékről – Szentendréről, Gödöllőről, Dunaújvárosból. Érkeztek fiatalok, idősebbek, családok kisgyerekekkel, magyar és lengyel zászlókkal, ’56-os feliratokkal. Piros és fehér léggömbök is feltűntek – rajtuk Franciszek Starowieyski alkotása, a könnyező galamb képe. A lengyel és a magyar himnusz után dr. Rónayné Słaba Ewa köszöntötte röviden a jelenlévőket – köztük Marcin Sokołowskit, a Lengyel Köztársaság konzulját, valamint külön a fiatalokat. Az ünnepség fényét emelte Orgona László színvonalas produkciója, aki lengyel verseket énekelt, gitárkísérettel.

Ezután a Lengyel Iskola diákjai lengyelül és magyarul felelevenítették az 1956-os poznani június és magyar október eseményeit. A műsorba a közönség soraiból is bekapcsolódtak, a történetet magnóra felvett lövések tették élet hűbbé. A színpadra begördült az előző nap elkészült tank, a gyerekek papírkövekkel megdobálták. A Lengyelek a magyaroknak! program fénypontja az élő galambok – a béke jelképei – szabadon eresztése volt. A piros és fehér lufikat is útjukra engedték. Az ünnepség végén Marcin Sokołowski konzul és Ewa Rónay koszorúkat helyeztek el, a részt- vevők pedig mécseseket, virágokat hoztak ’56 hőseinek emlékére. Mindkét rendezvényen jelen volt a Polonia TV, és kamerájával végigkísérte az eseményeket, ennek köszönhetően még aznap este a lengyelek a TVP1 esti fő híradójában beszámolót láthattak a budapesti eseményekről. 1956 egyaránt fontos mindkét nép számára. A 60. évfordulóra sikerült közösen előkészülni és együtt méltóan ünnepelni.

Ijjas Anna (PW 2016/251)