András-nap az iskolában

A jövendölés, a mágia és titokzatos varázslatok napja.

Szeretnéd megismerni a jövődet? Gyere el hozzánk! November 28-án 15:30 órakor működésbe lép a varázserő! – így hangzott a meghívó a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában szervezett András- napi estére.

Már a meghívónak mágikus ereje volt, ugyanis rengeteg jövendölésre vágyó jött el, fiatalabbak és idősebbek egyaránt. A jósnők is teljes létszámban megjelentek elfoglalva ki-ki a maga kis titokzatos zugát a múzeumi kiállító teremben. Az este rövid ismertetővel kezdődött az András-napi szokások származásáról, és elhangzottak különböző, András-naphoz kapcsolódó közmondások is: “Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát iccakáján!”,” Fehér András, rossz év, víg András, víg év.”, „András-napi hó, a vetésnek nem jó.” „Ha András napja kopogós, karácsony napja lotyogós”. Később bemutatásra került a jóslás számtalan lehetőségének és módjának gazdagsága is. Volt tehát viaszöntés rozsdás kulcson keresztül, elvarázsolt csészealjak, amelyek alatt meg lehetett találni a jövőre vonatkozó jóslatokat, mágikus kút, amelybe pénzérméket kellett dobni, szerencsekerék (ez a nyári utazásokról szólt), a választott fiú vagy lány nevével ellátott szívecskék és persze az elengedhetetlen kártya.

Az egyéni jóslások előtt, hogy jó legyen a kezdet, egy közös játékkal kezdődött az este. Ez pedig a varázsseprű tánca volt. A tanulók és szüleik kört alkottak és élénk lengyel tánczenére adogatták egymásnak a seprűt. Az, akinél volt a seprű, amikor a zene abbamaradt, kiesett a játékból. Mindenki igyekezett minél hamarabb megszabadulni a seprűtől, de csak egy győztes volt, és ő nyerte el a Łysa Góra*-ra szóló belépőt az ott zajló boszorkányszombatra. Az odautazással egész biztosan nem lesz gond, hiszen itt van egy vadonatúj seprű!

A varázsseprű tánca után következett a bal lábról levett cipők versenye. Annak a cipőnek a tulajdonosa, amelyik először lépte át a küszöböt, volt a legesélyesebb, hogy megházasodjon.

A közös játékok után mindenki személyesen is tanácsot kérhetett az illetékes jósnőktől. Aki elfáradt a sok élménytől, erőt meríthetett a büfénél, ahol a nagyszerű Szülők jóvoltából finomságok pazar kínálata sorakozott. Mindenkinek remek estéje volt és a hagyománynak is eleget tettünk!

*szó szerint Kopasz Hegy, a boszorkányok ismert gyülekezőhelye Lengyelországban