Az iskola a második otthonunk.

Lehet, hogy ez közhely, de a magyarországi lengyel családok közössége számára a Lengyel Iskola egy kicsit valóban egyfajta második otthon lett; egy olyan hely, ahol élőek a lengyel szokások és hagyományok. Hely, ahol megüljük a lengyel ünnepeket, és emlékezünk a lengyel hősökre.

Iskolánkban a tanítási program szerves része az ország-ismereti órák. Ezek a foglalkozások remek alkalmat nyújtanak a lengyel nemzeti ünnepek megismerésére, mint például a Függetlenség Ünnepe vagy a Május 3-i Alkotmány ünnepe.

Az osztálytermi foglalkozásokon kívül számos hagyományos ünnepet és népszokást együtt, nagyobb csoportokban ülünk meg a kultúraismereti foglalkozások keretein belül, olykor a szülőkkel együtt. Ezek közé tartoznak az András-napi mulatságok, a Karácsony és a Húsvét.

Régebben az András-napi este a leányok számára alkalmat adott a jövőbetekintésre, illetve a férjhezmenés körülményeire vonatkozó jóslásra is. Számunkra ez az ünnep alkalom arra, hogy visszatekintsünk a múltba, és a közös mulatság során megismerjük a lengyel hagyományokat és népszokásokat.

A Karácsonyi Ünnepekre való felkészülést jóval a tél beállta előtt megkezdjük. Első lépésként hagyományos krakkói betlehemet állítunk, amivel Krakkóba látogatunk el a december első csütörtökén megrendezésre kerülő betlehemes fesztiválra. Roppantul büszkék vagyunk, mivel 2015-ben iskolánk első helyezést ért el a 12-14 év közötti gyerekek kategóriájában, a díjazott betlehem pedig a verseny utáni kiállításon is szerepelt! Mindannyian nagyon szeretjük az ünnepi Krakkó hangulatát! Közvetlenül az ünnepek előtt iskolánkban lengyel vigíliát szervezünk. Minden család saját maga által készített finomságokat hoz, karácsonyfát díszítünk, ostyát törünk és karácsonyi dalokat (kolindákat) éneklünk.

A harmadik ünnep, amely tartósan beleírta magát az iskolai naptárba, a Húsvét. A tanulók az iskolai foglalkozásokon pálmát és egyéb díszeket készítenek, a Húsvéttal és a tavasz eljövetelével kapcsolatos lengyel népszokásokkal ismerkednek.

Az iskolában tartott kultúraismereti foglalkozások hihetetlenül fontosak a lengyel diákok érzelmi nevelésében. Biztosítják a teljeskörű nyelvi kompetencia eléréséhez szükséges nélkülözhetetlen tudásanyagot, valamint rámutatnak arra is, hogy milyen szépek és gazdagok a vallásos ünnepekhez, népszokásokhoz kapcsolódó lengyel hagyományok. Ugyanakkor tudatosítják a diákokban ezt is: annak ellenére, hogy Lengyelország és Magyarország ugyanahhoz az európai és keresztény kultúrkörhöz tartozik, és mindkét nemzet ünnepi szokásai jelentősen különböznek, ám mégsem zárják ki, hanem remekül kiegészítik egymást.