MEGYÜNK A KRAKKÓI BETLEHEMÉPÍTŐ VERSENYRE

Az világ első betlehemét Jézus születésének emlékére Assisi szent Ferenc építette, és tőle ered a karácsony megünneplésének a szokása is. Körülbelül nyolcszáz évvel ezelőtt az olasz Greccio nevű településen szent Ferenc életnagyságú istállóban, élő állatok mellett rendezte be a betlehemi jászolkát. A betlehemépítés ötlete annyira megtetszett az embereknek, hogy elkezdtek hasonló jászolkákat berendezni a templomokban Európaszerte. Ezek eleinte egyszerű építmények voltak, ahogy a szalmatetős istállót mintázták. Később idővel egyre részletesebbek, bonyolultabbak és gazdagabbak lettek és sokféle formát öltöttek. Megjelentek az olyan betlehemek, amelyek formájukkal lakóházakat, ismert épületeket, sőt, templomokat mintáztak. A betlehemi jászol számunkra rendszerint egy egyszerű, szegényes istállót jelent, ahol a kis Jézust köszöntő személyeket látjuk.

A krakkói betlehemek azonban nagyban eltérnek ettől a sztereotípiától. Elmondhatjuk, hogy ezekben az ábrázolásokban Jézus valójában nem is Betlehemben születik meg, hanem a miniatűr, mesésen színes Krakkóban. A híres krakkói betlehemek építésének hagyománya több mint száz évre nyúlik vissza. Ezeknek a betlehemeknek az alkotóelemei mind Krakkó ismert műemlékeit, épületeit, templomait mintázzák, mint például: a Mária templomot, a Barbakánt, a Wawelt, a Posztócsarnokot. Krakkó építészeti műemlékeinek gazdagsága midig ihletet adott, és ma is ad minden betlehemépítőnek.

Idén, december 3-án rendezték a 73. krakkói betlehemes versenyt, amelyen a magyarországi Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanulói is részt vettek. Maga az ötlet, hogy kimenjünk és részt vegyünk ezen a versenyen, nagy érdeklődést váltott ki az iskolai közösségben. A kirándulásra 92 személy jelentkezett, melyeknek több mint a fele a mi iskolánk tanulója.

Az előkészületek a versenyre sokkal korábban elkezdődtek már. Az őszi szünetben a tanulók Ola Bloch tanárnő vezetése alatt elkezdték a krakkói betlehem építését. A feladat mindenkitől sok munkát, jó ötleteket és rendkívüli precizitást igényelt az apró részletek kidolgozásában. A sok, az egyes elemek kivagdosásával és összeragasztgatásával eltöltött óra igazán lenyűgöző eredményt hozott. Az alkotás az aprólékosan kidolgozott mozgó elemek, csillogó tornyok és színes oszlopok mellett külön lengyel és magyar jegyeket is hordozott magán. A betlehemes a középső méretkategóriában lett benevezve (80 cm magas volt) és tekintettel az alkotókra a gyermekek versenyén (12-14 éves korosztály) vett részt. A budapesti tanulók munkáján kívül a Lengyel Iskola pécsi kirendeltsége is készült egy rendkívül eredeti, gyönyörű, fehér betlehemmel.

Maga a verseny hagyomány szerint a betlehemek bemutatásával kezdődik a Főtéren, Adam Mickiewicz szobrának lábánál, úgy, hogy Krakkó lakói és a turisták alaposan megnézhessék és lefényképezhessék őket. Délben a hejnał hangjának kíséretében elindul a betlehemes menet egészen a főszínpadig, ahol bemutatásra kerülnek az résztvevő alkotók és alkotásaik. Onnan az összes betlehemet átviszik Krakkó Történelmi Múzeumába, ahol február végéig megcsodálhatók. A mi iskolánk betleheme díjat nyert, s a vele járó pénzjutalmat is. Minden tanuló, aki részt vett az építésben, oklevelet és ajándékot is kapott.

A verseny végeztével volt még némi időnk, hogy körülnézzünk Krakkóban. Először a Wawel felé vettük az irányt, ahol megcsodálhattuk a katedrális és a Királyi Vár magasztos falait, majd a gyönyörűen megvilágított Visztulát, és természetesen Krakkó jelképét, a waweli sárkányt. Aki nem volt még fáradt az élménydús nap után sétálgathatott még Krakkó hangulatos utcáin élvezve a lassan közeledő ünnepek légkörét. Következő nap, tehát 4-én sajnálattal hagytuk el vendészerető szállásunkat a „Żaczek” Kollégiumot és a lenyűgöző Krakkót, hogy megnézzük még Wadowicét és a Pápa Házát. De Krakkóba biztosan visszajövünk még, hiszen a betlehemépítő versenyt itt minden évben megtartják.

Zajáczné Liliana