Játszva tanulni!

Ez a nagyszerű, bölcs szabály vezérli mindegyik tanárnőnk erőfeszítését és igyekezetét. Azt szeretnénk, hogy gyermekeink ne csak könyvekből tanuljanak az órákon, hanem hogy a lehető legtöbb időt töltsék a lengyel nyelvbe merülve. Hiszen pont akkor szívják azt magukba a legjobban! Vidáman múlatva az időt észre sem veszik, milyen intenzíven tanulnak!

Azt is tudjuk, hogy a teljes nyelvi kompetencia eléréséhez elengedhetetlen a lengyel nyelv kulturális alapjainak megismerése, vagyis a hagyományos gyerekjátékokba való bevonás is. Közülük számosat igen nehéz az otthoni környezetbe átadni a gyerekeknek. Nálunk, az iskolában, nagyobb csoportokban sokkal érdekesebb mélyen alvó medvéset vagy hazakívánkozó, farkastól félő kis libásat játszani.

Épp ezért töltjük együtt az időt az iskolaudvaron a szünetekben, rossz idő esetén pedig kirakós- vagy társasjátékokat játszunk, illetve közösen osztálykirándulásokon vagy táborokon veszünk részt, amiket gyakran jelentős anyagi támogatás mellett szponzorál Iskolánk, az Országos Lengyel Önkormányzat vagy éppen magyar intézmények. Ezek az utak számos gyermek számára az egyetlen lehetőséget jelentik arra, hogy hosszabb időt tölthessenek Lengyelországban.

Ezek a közös kirándulások mélyebb barátságok kialakítására is alkalmat nyújtanak. A közös kalandok, a kihívásokkal való megküzdés vagy a mókás esetek a gyerekek között a barátság láthatatlan kötelékét erősítik, ami jobban kedvet csinál a hétköznapi órákhoz, és bizonyára később, a felnőtt életben is kamatozni fog.

Az elmúlt pár évre visszatekintve közös útjaink listája valóban igen látványos képet mutat. A kirándulások között ott vannak a lengyelországi nyári – hegyekben vagy tenger mellett megszervezett – táborok, cserediák utak számos lengyel városba vagy éppen az európai országokban lakó lengyel fiatalokhoz történő utazások.

Utazásaink során nem kerüljük el az érdekes magyarországi látnivalókat sem. Számos tanulónak bizonyára a Gyereknap az év legfontosabb eseménye, amit immár hagyományosan egy közös iskolai-családi piknik keretében töltünk vidéken. Ez nagyszerű alkalom arra, hogy az iskola valamennyi diákja és tanárja találkozhassanak egymással, miközben Magyarország megismerése mellett könnyedén mehet a lengyel nyelv és kultúra megismerése is, természetesen remek móka kíséretében.