Iskolánk nemcsak Budapesten, hanem az ország egész területén biztosítja a lengyel nyelvoktatást és a lengyel kultúra megismerését a magyarországi lengyelség fiataljainak, ezzel is összetartva az iskolai közösséget. A magyarországi lengyel nemzetiség viszonylag alacsony lélekszámú, és szétszórtan él az ország területén; számos kevert és lengyel családnak nincs napi szintű, élő kapcsolata más lengyelekkel, ezért játszik ilyen fontos szerepet életükben az Országos Lengyel Iskola. Tapasztalatból tudjuk, hogy a hetenkénti találkozók egyaránt fontosak a gyerekeknek és a szüleiknek is. Nyilvánvaló tény, hogy a nemzeti hovatartozás tudatának megléte elengedhetetlen, hogy az emigrációban vagy kevert családokban élő emberek érzelmi életének fejlődése teljes és stabil lehessen.

Mindez hosszú és bonyolult folyamat, ami az oktatásban két alapvető pilléren nyugszik – az iskolai foglalkozásokon és a helyi lengyelség életében való aktív részvételen. Az iskolai foglalkozások speciálisan a magyarországi lengyelség számára íródott tankönyvekre épülnek. Mindegyikben nagy hangsúly és figyelem kerül a Lengyelország és Magyarország közötti számos – irodalmi, történelmi vagy épp kulturális síkú – kapcsolatra, összefonódásra.

A lengyelországi és magyarországi iskolák diákjainak szeptember 1-e a nyári szünidő végét jelenti. A mi iskolánkban sincs ez másképp. Minden új tanév elején a hivatalos és ünnepélyes tanévnyitót követően a nyári szünidő búcsúztatását közös játékkal és szórakozással igyekszünk vonzóbbá tenni, olykor a diákok vagy meghívott vendégek által bemutatott művészi előadásokkal is. Azok, akik még csak most kezdik meg iskolai kalandjukat, izgalmas integráló „Iskolai felderítős” játék keretein belül jobban megismerhetik az iskola területét, a tanítónőket és a többi diákot. Az iskolai ünnepségek végén mindenki részt vehet a lengyel szentmisén, aminek keretében megáldják az iskola diákjait és munkatársait valamint megszentelik a tankönyveket.

Iskolánk főépületének rendkívüli elhelyezkedésének köszönhetően – az Országos Lengyel Önkormányzat székhelye és a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum épülete mellett – mindig a lengyelség életének középpontjában vagyunk.