A cél szentesíti az eszközt!

Célunk az Országos Lengyel Iskolába járó gyermekek komplex és harmonikus fejlődésének elérése. Azt szeretnénk, hogy megismerjék mindkét hazájuk világát, illetve mindkét szülőjük nyelvét és kultúráját; hogy megtalálják helyüket a világtérképen és büszkén tartozzanak mindkét nemzethez: a lengyelhez és a magyarhoz.

Ezek igen ambiciózus tervek, amelyek megvalósításához igen gyakran nem szokványos didaktikai módszerekhez kell folyamodni vagy nem tankönyvi módszereket alkalmazni. Épp ezért, amennyiben csak lehetséges, a tanórákat a hagyományos iskolapadon és tankönyveken túl valósítjuk meg, mert őszintén hiszünk abban, hogy a személyes tapasztalat útján megszerzett tudás, a dolgok közvetlen megismerése vagy a megfelelő személlyel való találkozás örökre beleívódik tanulóinkba és hosszú éveken át kamatozni fog majd.

Az ilyen rendhagyó órákhoz tartoznak a különféle évfordulókhoz és fontos történelmi eseményekhez köthető találkozók, amelyeket a baráti magyar kulturális intézményekkel együtt szervezünk, illetve a tanulók által igen közkedvelt városismereti foglalkozások és vetélkedők, amelyek célja a Budapest területén fellelhető lengyel nyomok és emlékek közös felfedezése. Ez egy igen remek játék, amely során a tanulók megismerhetik a magyarországi lengyelség történelmét és műemlékeit.

Iskolánk tanulói a Lengyel Intézet által számukra szervezett programokon is részt vesznek. Kitörő örömmel ünnepelték Lolek és Bolek 50. születésnapját, és a rendezvény remek lehetőséget teremtett a lengyel rajzfilm történetével való megismerkedésre. Egy másik alkalommal vezető kíséretében megtekintették a „Fa – élet az élet után” c. kiállítást, és részt vettek a „Kicsoda a fa?” c. műhely-foglalkozáson.

A rendhagyó órákon való részvételhez nem szükségképpen kell elhagyni iskolánk épületét, hiszen éppen itt kerül sor olyan eseményekre, mint például: Lengyelország kereszténység-felvételi eseményének interaktív színrevitele vagy a diákok aktív részvétele mellett olyan lengyel népszokások bemutatása, mint a krumpliszedés vagy a kiszebáb úsztatása.

Az őszi szünet ideje alatt az otthon maradt gyerekek részére félszünidős jelleggel lengyel napközis foglalkozásokat tartunk.