Telephelyeink

/Telephelyeink
Telephelyeink 2020-10-07T12:53:28+01:00

A Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola telephelyei Csóron és Veszprémben.

Csóron  a magyar gyerekeknek 2005 óta van lehetőségük lengyel nyelvet tanulni. A foglalkozásokat a Csóri Mátyás Király Általános Iskolában tartjuk. Ebben a tanévben 15 diák kezdte meg a tanulmányait. A nyelvi órák szerdán és csütörtökön kerülnek megtartásra, 16 órától 19 óráig. Az iskola a tanulási segédleteket (tankönyveket, munkafüzeteket stb.) ingyenesen biztosítja  a tanulók részére. A csoportoknak minden héten 4 db nyelvi órájuk van + olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyből az országot is tanulmányozzák. ( Lengyel történelem, földrajzi ismeretek, hon – és népismeret, hagyományok, tradíciók.) A veszprémi csoport tanulóinak a száma 7 fő. A gyerekek között vannak lengyel származásúak, lengyel felmenőkkel rendelkezők és magyarok is. A foglalkozásokat a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat termében tartjuk, minden kedden 15 órától 18 óráig. A nemzetiségi önkormányzattal közösen emlékezünk meg a különböző lengyel ünnepekről. Minden évben részt veszünk a Tarnówban megrendezésre kerülő, W. Broniewski-ről elnevezett szavalóversenyen. Tarnów és Veszprém testvértelepülési kapcsolatot ápol egymással.

Szeretettel várjuk Önöket, és gyermekeiket az iskoláinkban, Csóron és Veszprémben, foglalkozásainkon, programjainkon

Jelenleg Gödön van egy 6 fős vegyes csoport. A csoport 7-10 éves korú gyerekekből áll, 1-4. osztályig. A diákok jól beszélnek lengyelül, lengyel-magyar családokból származnak. Az órák hetente egyszer, péntekenként, a Búzaszem Általános Iskolában ( Vécsey Károly utca 1) vannak.
A foglalkozás 16:00 órától 19:30 -ig tart, 4 lengyel órát és 1 népismeret órát foglal magába. Az iskolába még mindig lehet jelentkezni. Szeretettel várunk minden gödi és Göd környékén élő gyereket, akik szeretnének lengyelül tanulni és Lengyelországot, a lengyel kultúrát jobban

A pécsi csoport tizenhat fős. A csoportban nagy különbségek vannak mind kor, mind a lengyel nyelv ismerete tekintetében. A tanórák pénteken vannak. Az első csoport 14:0017: 00, a második 16:00–19:00, így a két csoportnak van egy közös órája. Szinte minden tanuló rendelkezik lengyel gyökerekkel. Vannak olyan diákok, akiknek mindkét szülőjük lengyel, otthon lengyelül beszélnek, és a gyerekek jól beszélnek magyarul is, kétnyelvűek. Vannak olyan diákok is, akiknek valamelyik szülője vasárnapi iskolába járt lengyel nyelvet tanulni, ez már a lengyel diaszpóra harmadik nemzedékét jelenti. Nem minden lengyel származású tanuló hozza magával felmenői anyanyelvét. Négy diáknak nincs lengyel gyökere, hárman közülük néhány évet szüleikkel Lengyelországban éltek, ezért tudnak valamennyire lengyelül, és fontos számukra a lengyel barátokkal való kapcsolattartás.

   

A Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola szolnoki tagintézménye 2018-ban alakult meg. Jelenleg 17 diák jár az iskolába. A tanítási órák szerdánként és péntekenként vannak. A tagintézmény együttműködik a szolnoki Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal, amelynek köszönhetően a diákok megismerkedhetnek a  lengyel hagyományokkal (Szenteste, húsvéti szokások, tojásfestés) és a lengyel történelemmel. 
A tanítás helye: 5000 Szolnok,  Mártírok útja 2. (Cserkészház)
Max. létszám: 20 fő.