Budakeszi részleg: alapítva 2020-ban

cím: 2092 Budakeszi, Széchenyi utca 141.

Tanár: Danuta Misiąg-Ollár

nyelvi csoport (5., 7., 8. és 9. osztályos tanulók)

A foglalkozások során elsősorban a hallgatáson, beszéden, olvasáson és íráson alapuló kommunikációra összpontosítunk.

Szeretném megmutatni diákjaimnak a lengyel nyelv varázsát és a lengyel kulturális örökség szépségeit, szeretném felébreszteni bennük a Lengyelország iránti érdeklődést és kedvet csinálni az önálló keresgélésekhez is.

A Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola telephelyei Csóron és Veszprémben.

Csóron  a magyar gyerekeknek 2005 óta van lehetőségük lengyel nyelvet tanulni. A foglalkozásokat a Csóri Mátyás Király Általános Iskolában tartjuk. Ebben a tanévben 15 diák kezdte meg a tanulmányait. A nyelvi órák szerdán és csütörtökön kerülnek megtartásra, 16 órától 19 óráig. Az iskola a tanulási segédleteket (tankönyveket, munkafüzeteket stb.) ingyenesen biztosítja  a tanulók részére. A csoportoknak minden héten 4 db nyelvi órájuk van + olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyből az országot is tanulmányozzák. ( Lengyel történelem, földrajzi ismeretek, hon – és népismeret, hagyományok, tradíciók.) A veszprémi csoport tanulóinak a száma 7 fő. A gyerekek között vannak lengyel származásúak, lengyel felmenőkkel rendelkezők és magyarok is. A foglalkozásokat a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat termében tartjuk, minden kedden 15 órától 18 óráig. A nemzetiségi önkormányzattal közösen emlékezünk meg a különböző lengyel ünnepekről. Minden évben részt veszünk a Tarnówban megrendezésre kerülő, W. Broniewski-ről elnevezett szavalóversenyen. Tarnów és Veszprém testvértelepülési kapcsolatot ápol egymással.

Szeretettel várjuk Önöket, és gyermekeiket az iskoláinkban, Csóron és Veszprémben, foglalkozásainkon, programjainkon

Jelenleg Gödön van egy 6 fős vegyes csoport. A csoport 7-10 éves korú gyerekekből áll, 1-4. osztályig. A diákok jól beszélnek lengyelül, lengyel-magyar családokból származnak. Az órák hetente egyszer, péntekenként, a Búzaszem Általános Iskolában ( Vécsey Károly utca 1) vannak.
A foglalkozás 16:00 órától 19:30 -ig tart, 4 lengyel órát és 1 népismeret órát foglal magába. Az iskolába még mindig lehet jelentkezni. Szeretettel várunk minden gödi és Göd környékén élő gyereket, akik szeretnének lengyelül tanulni és Lengyelországot, a lengyel kultúrát jobban.

A pécsi csoport tizenhat fős. A csoportban nagy különbségek vannak mind kor, mind a lengyel nyelv ismerete tekintetében. A tanórák pénteken vannak. Az első csoport 14:0017: 00, a második 16:00–19:00, így a két csoportnak van egy közös órája. Szinte minden tanuló rendelkezik lengyel gyökerekkel. Vannak olyan diákok, akiknek mindkét szülőjük lengyel, otthon lengyelül beszélnek, és a gyerekek jól beszélnek magyarul is, kétnyelvűek. Vannak olyan diákok is, akiknek valamelyik szülője vasárnapi iskolába járt lengyel nyelvet tanulni, ez már a lengyel diaszpóra harmadik nemzedékét jelenti. Nem minden lengyel származású tanuló hozza magával felmenői anyanyelvét. Négy diáknak nincs lengyel gyökere, hárman közülük néhány évet szüleikkel Lengyelországban éltek, ezért tudnak valamennyire lengyelül, és fontos számukra a lengyel barátokkal való kapcsolattartás.

    Szentendrén az első lengyel nyelvi csoport még 2001-ben alakult, vagyis a Magyarországi Országos Lengyel Iskola létrejötte előtt. És azóta is működünk, 2004 óta immár a Magyarországi Lengyel Iskola egyik telephelyeként a sok közül.
A foglalkozásokat jelenleg heti két alkalommal, szerdán és csütörtökön tartjuk 15:00 és 18:15 óra között. Mindegyik csoportnak heti 4 tanórája van, ami kiegészül még egy országismereti órával is (ezen alapvető történelmi, földrajzi, illetve szokásokkal és hagyományokkal kapcsolatos ismereteket adunk át).
A Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium igazgatóságának szívélyessége nyomán állandó helyünk van az iskola 26-os termében az első emeleten (épp az egykor lengyelül is beszélő Rákóczi Ferenc portréja mellett).
A szünetekben az iskolai focipályán vagyunk, focizunk, kidobóst, kiütőst, fogócskát, bújócskát vagy egyéb labdajátékokat játszunk, illetve amihez éppen kedvünk van. Leginkább a Tanárnő gyerekkorából származó „retró”-játékokra összpontosítunk (országismereti elem).
A helyi lengyel nemzetiségi önkormányzattal közösen együttműködve lengyel találkozókat és ünnepségeket, Lengyelország történelméhez és kultúrájához fűződő kiállításokat szervezünk, továbbá bőven merítünk a festői Szentendre kulturális sokszínűségéből, valamint minden olyan dolgot népszerűsítünk, „ami jó, mert lengyel!”
Úgy vélem, hogy nemcsak a lengyel történelemmel, szokásokkal, nyelvvel és kultúrával kapcsolatos tudásunkat gyarapítjuk, hanem mi magunk is részesei és képviselői vagyunk mindennek, markáns lengyel nyomot hagyva a magyar földön.
Ebben az iskolai tanévben telephelyünkön 15 diák iratkozott be. Vannak még helyek! A maximális létszám 20 fő. Szeretettel várunk mindenkit a Lengyel Iskola szentendrei telephelyén!

Alina Papiewska-Csapó és a diákok

A Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola szolnoki tagintézménye 2018-ban alakult meg. Jelenleg 17 diák jár az iskolába. A tanítási órák szerdánként és péntekenként vannak. A tagintézmény együttműködik a szolnoki Lengyel Nemzetiségi Önkormányzattal, amelynek köszönhetően a diákok megismerkedhetnek a  lengyel hagyományokkal (Szenteste, húsvéti szokások, tojásfestés) és a lengyel történelemmel.
A tanítás helye: 5000 Szolnok,  Mártírok útja 2. (Cserkészház)
Max. létszám: 20 fő.